Op 15 september tijdens de morgendienst is de ZWO-Collecte voor stichting Up4s (Oeganda)

Algemene informatie
De Stichting Up4s (= “kom voor ons op”) biedt wees- en kansarme kinderen in Oeganda een warm thuis en een goede schoolopleiding. De stichting is in 2003 begonnen met de ondersteuning van 25 kinderen uit de omgeving van het geboortedorp van Sylvia Mbabazi, oprichtster van Up4s. In 2006 is gestart met een eigen kleuter- en basisschool en in 2010 met een middelbare school. Er gaan nu meer dan 200 kinderen naar de basisschool en meer dan 300 kinderen naar de middelbare school. Deze aantallen groeien per schooljaar. Er wordt relatief kleinschalig onderwijs gegeven: ca 35 kinderen per klas. Daarnaast is het onderwijs meer kindgericht en minder klassikaal. Dit in tegenstelling tot wat gebruikelijk is in Oeganda.

Binnen UP4S worden drie categorieën kinderen onderscheiden.
1) In de eerste plaats zijn er de tehuiskinderen. Dit zijn kinderen waarvoor UP4S de verzorging meestal helemaal op zich genomen heeft. Het zijn weeskinderen of kinderen uit incomplete (arme) gezinnen. Zij ontvangen (gezinsvervangende) huisvesting, kleding, voeding en onderwijs. Zij worden kind specifiek gesponsord.
2) In de tweede plaats zijn er de kinderen-van-ver. Zij wonen ook in hun eigen gezin, maar de loopafstand naar de school is te groot om dagelijks heen en terug naar school te gaan. Deze kinderen worden in het slaaphuis opgevangen. Zij gaan alleen tijdens de vakanties naar huis. (NB Dit is heel normaal in Oeganda.).
3) En in de derde plaats zijn er de dorpskinderen. Zij wonen in hun eigen gezin en ontvangen van UP4S onderwijs. Zij komen en gaan dus dagelijks van en naar huis.
Voor kinderen-van-ver en dorpskinderen wordt van de ouders afhankelijk van hun financiële omstandigheden een schoolbijdrage verwacht. Dit omdat de visie van Up4s is dat ouders/verzorgers zelf ook (een deel van de) de kosten van het onderwijs voor hun rekening moeten nemen. Omdat dit meestal niet toereikend is worden deze kinderen vaak ook kind specifiek gesponsord.

Doel van de collecte
Veel kinderen verblijven in één van de vier slaaphuizen. In deze slaaphuizen zijn de matrassen nodig aan vervanging toe: kosten ongeveer 20 euro per matras. Ook moeten de overnachtingsruimten worden gerenoveerd.
Uw bijdrage in de collecte is dus meer dan welkom. U kunt uw bijdrage in de collectezak doen. Deze kunt u ook overmaken via de Appostel App of naar de ZWO-bankrekening, NL70 RABO 0147 8902 33, met vermelding van “bedden Oeganda”. Het zal heel mooi zijn als we als gemeente minimaal 40 matrassen kunnen bekostigen (€ 800,00)..
Namens de Stichting Up4s hartelijk voor uw bijdrage.

Met een vriendelijke groet van de ZWO-commissie.

Share Button

Comments are closed.

Please enter Google Username or ID to start!
Example: clip360net or 116819034451508671546
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow