Pikulan na 40 jaar nog steeds groeiende

SURHUISTERVEEN – Pikulan uit Surhuisterveen viert dit jaar haar 40-jarig bestaan. In die periode heeft de stichting, die zich inzet voor een twaalftal projecten in Indonesië een sterke groei doorgemaakt. In deze projecten wordt kinderen de mogelijkheid geboden onderwijs te volgen, medische verzorging te krijgen en wordt hulp geboden aan de armen. De stichting wordt gedragen door zo’n 100 vrijwilligers. Op zaterdag 23 november 2024 (inloop vanaf 14.00 uur) wordt er voor de adoptieouders, donateurs en een ieder, die Pikulan een warm hart toedraagt, een informatiemiddag gehouden in De Lantearne te Surhuisterveen, waarbij tevens het 40-jarig jubileum wordt gevierd.

“Dit wordt een feestelijke en informatieve middag met verrassende elementen, waarbij de projecten heel dichtbij komen”, “Ismi, onze contactpersoon in Indonesië, komt naar De Lantearne om haar ervaringen te delen. Tevens staat zij open voor vragen. Ook zal er een skype-verbinding zijn met Indonesië. Waar mevr. Theedens gaat spreken over de contacten met Pikulan.
Voor de adoptieouders is er gelegenheid kennis te maken met hun promotor. “Ook potentiële adoptieouders en vrijwilligers zijn van harte welkom, ook op het veilig stellen van de toekomst van Pikulan.”
Bezoekers worden verzocht zich op te geven via henhfolkerts@live.nl. of via tbd.in.batu@gmail.com

Stichting Pikulan – opgericht in 1984 door de Feanster Geert Folkerts, samen met enkele oud-militairen – werkt vanuit een christelijke grondslag samen met partnerprojecten in Indonesië. Pikulan betekent juk, samen de lasten dragen. “We richten ons op de allerarmste medemens in Indonesië in alle lagen van de bevolking, ongeacht religie of herkomst.”

Elk project wordt ondersteund met persoonlijke begeleiding van één van de Nederlandse promotors. “De stichting werkt samen met kleinschalige projecten, die drijven op vrijwilligers uit de lokale gemeenschappen”, legt Folkerts uit. “De projecten kunnen worden gefinancierd uit de opbrengst van de kringloopwinkel. Samen met de mensen in Indonesië bouwen we aan een betere toekomst.” Eens per twee jaar worden vanuit Surhuisterveen de projecten bezocht.

De hulp is gebaseerd op gezondheid, economische vooruitgang en onderwijs. De gelden worden gegenereerd uit ondersteuning door adoptieouders, de opbrengst van de kringloopwinkel en het krijgen van legaten en giften (zoals van Vrienden van Pikulan, kerken en verenigingen). Daarnaast kent de stichting een groot aantal donateurs. Ook worden er microkredieten verstrekt. Door de goede opbrengst van de kringloopwinkel kan er ook steun worden verleend, zoals bij natuurrampen. Zo is er ook een school gebouwd met financiële ondersteuning van Pikulan.

“Kinderen verdienen het om naar school te gaan, alleen is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend” Momenteel worden 490 kinderen gesteund door adoptieouders uit Nederland. Maar er wordt ook – na screening – steun verleend aan ouders, die de opleiding voor hun kinderen niet helemaal zelf kunnen betalen. “Op dit moment worden er 979 kinderen geholpen door volledige adoptie of een aanvulling in schoolgeld” De adoptiebijdrage is € 16 of € 20 per maand, afhankelijk van de leeftijd. “Wij vinden het belangrijk dat de kinderen onderwijs kunnen genieten. Om zich daarna met hun opleiding voor hun eigen land dienstbaar te maken.”

De kringloopwinkel, gevestigd aan De Dellen in Surhuisterveen, draait volledig op vrijwilligers. “We werken met zo’n 70 enthousiaste vrijwilligers”, laat Arie Botter van de kringloopwinkel weten. De ruim opgezette, gastvrije winkel wordt heel goed bezocht. Niet alleen onze vrijwilligers zijn enthousiast, dat zijn ook de bezoekers. We krijgen vaak complimenten. De gehele opbrengst komt ten goede aan de projecten. Er blijft niets aan de strijkstok hangen”, benadrukt Arie Botter.

Share Button

Comments are closed.

Please enter Google Username or ID to start!
Example: clip360net or 116819034451508671546
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow