Verslag van een pelgrimsreis in Israël

Verslag van een pelgrimsreis in Israël

Van 20 tot 30 september 2015 zijn Jurjen en Riemke de Boer en Jelkje van Lune in Israël geweest. Hier hebben zij, met een groep van 13 personen, een pelgrimstocht gemaakt van Nazareth naar Jeruzalem. Grotendeels werd de tocht wandelend gedaan, een deel ging rijdend met een busje. Hier volgt een verslag met foto’s van hun bijzondere belevenissen.

Na twee uur vertraging met de El-Al zijn we veilig geland in Tel-Aviv.
We hebben overnacht in het oude gedeelte van Nazareth in een Gasthuis waar we heerlijk warm eten kregen met dadel- en granaatappelsap.

Dag 2; Nazareth en een Barmhartige Samaritaan
Vanmorgen hebben we in het oude gedeelte van Nazareth de Aankondigingskerk bekeken, de grootste Kerk van het Midden-Oosten.
We zijn door een prachtige kleurrijke markt gelopen, en ‘s middags zijn we naar het nationaal park Zippori gebracht met allemaal historische opgravingen.
Vanuit Zippori gingen we lopend naar ons volgende gasthuis in Cana. Deze tocht ging over rotsachtige paden en vanwege de extreme warmte (38 tot 40 graden) was het bikkelen! Onderweg zijn we met stenen bekogeld door Arabieren, waarschijnlijk omdat we de Jezustrail (een route van 65 kilometer van Nazareth naar Kapernaüm) liepen. Na vele kilometers te hebben gelopen waren we verdwaald, ondanks de begeleiding door de gids. Maar er kwam een Barmhartige Samaritaan op onze weg (een Jood) die voor een paar auto’s zorgde (auto’s uit het jaar nul) en langs allerlei weggetjes (mooi, kleurig, vies) kwamen we zeer moe en stoffig aan bij ons Gasthuis in Cana, waar we weer hartelijk werden verwelkomd.

Dag 3; Cana
In Cana zijn we in de Weddingchurch geweest waar Jezus water in wijn zou hebben veranderd, en na meer kerken te hebben bekeken, en door allerlei straatjes te hebben gelopen belandden we in een eenvoudige synagoge en hebben we met ons groepje het ‘Abba Vader’ gezongen.
De wandeltocht naar Tiberias kon vanwege de hittegolf niet doorgaan, dit was niet verantwoord. We zijn met een busje naar Tiberias vervoerd. ‘s Middags na vier uur was alles gesloten vanwege de Jom Kippoer die 25 uur duurt. De mensen eten en drinken dan niet.
‘s Avonds hebben we een bijbelstudie over de Joodse najaarsfeesten gehad.

Dag 4; Grote Verzoendag
Woensdag 23 september: Grote Verzoendag. Er was geen verkeer op de weg! Wij zijn naar de synagoge geweest. De mannen en vrouwen waren in het wit gekleed en zaten gescheiden, de vrouwen boven. Het was heel mooi om dit mee te maken. Het is een dag om je voor God te verootmoedigen. Na zonsondergang bliezen de mannen op de sjofars en was het afgelopen. We kregen zoete koekjes van de vrouwen. We hebben met de vrouwen gesproken en aangegeven dat we ons met hen verbonden voelden. Zij voelden dat ook zo.

Dag 5; Berg van de Zaligsprekingen en Loofhutten
Deze dag gingen we naar de berg van de Zaligsprekingen. We lazen de Bergrede uit de Bijbel.
We zijn naar een kibboets geweest en hebben een boottocht gemaakt over het meer van Galilea. Midden op het meer werd de boot stilgelegd en hebben we Mattheüs 8: 23-27 gelezen over de storm op het meer.
‘s Avonds hebben we de opbouw van de Loofhutten bekeken in Tiberias en met de mensen gesproken. Ze waren erg vriendelijk en gastvrij.

Dag 6; Jeruzalem
We gaan op naar Jeruzalem. Onderweg zijn we bij de Jordaan geweest, waar Jezus werd gedoopt.
We zijn naar de dode zee geweest. Het was bloedheet, 45 graden. Moslimvrouwen gaan gekleed en wel het water in.

En dan: Jeruzalem. Wat mooi! In ons busje hebben we Psalm 122 gelezen.
Aangekomen in Jeruzalem zijn we naar Getsemane en de Olijfberg geweest. Dat je daar dan staat waar Jezus ook is geweest!
Hier blijven we 3 dagen en we overnachten bij de Damascuspoort in een Arabische wijk in het St. Thomas Klooster.

Dag 7; Klaagmuur, Grafkerk en Golgotha
We gingen naar de Klaagmuur. Mannen en vrouwen gescheiden. We hebben een briefje in de muur gestopt (met het logo van onze kerk er op) en hebben er op geschreven: “Vrede voor Israël, Vrede voor ons, Vrede voor de hele wereld”! Het was emotioneel daar te staan.
Over de Via Dolorosa (Lijdensweg) gingen we naar de Grafkerk en naar Golgotha.
We liepen door Arabische en Joodse wijken en over markten. Zo kleurrijk, en allerlei nationaliteiten, dit was prachtig.
’s Avonds gingen we naar een lichtshow. Het speelde zich af in het paleis van Herodes. Prachtig, wij hadden nog nooit zoiets gezien.

Dag 8; Stadsmuur Jeruzalem en bezoek aan Zvi Eyal
We begonnen de dag met het lopen van de wachtroute op de muur. We waren met allemaal christenen, waaronder een groep Chinese christenen met trompetten en sjofars. Het was heel indrukwekkend om dit mee te maken, met zoveel mensen luidop uit de Bijbel te lezen voor de vrede voor Israël en na afloop dat trompetgeschal.
Daarna hebben we een privébezoek gebracht aan Zvi Eyal, een bijzondere Jood (90 jaar) die is ontsnapt uit kamp Westerbork. Er is een boek van hem uitgebracht: ‘Een open Deur’. Op zijn dakterras kijk je uit op de Klaagmuur en de Olijfberg.

Dag 9; Karmelberg en Lisa’s Farm
We zijn naar de Karmelberg geweest, waar Elia met de Baälpriesters was.
Verder zijn we bij Lisa’s Farm geweest! Lisa komt uit Houtigehage, waar ze tot haar 18e jaar heeft gewoond. Zij heeft in de Kibboets gewerkt, is met een Joodse man getrouwd en is zelf ook Joods geworden. Ze had een Loofhut en daar hebben we koffie en thee gedronken en met de gasten gesproken. Ze heeft een prachtige tuin met allemaal palmen en citrusbomen.
Daarna zijn we naar Haifa gereden, aan de Middellandse Zee.

Dag 10; Joppe
De laatste dag gingen we naar Joppe. Dit is een heel oud stadje, waar Jona in de walvis heeft gezeten. Veel kunstenaars hebben hier hun winkeltjes.
‘s Middags gingen we terug naar Tel Aviv, waarvandaan we ‘s avonds weer terugvlogen naar Nederland.

We hebben een avontuurlijke , leerzame pelgrimstocht beleefd samen met een groepje van de Christengemeente van Buitenpost.
Door de weersomstandigheden moesten we het roer omgooien, maar daardoor hebben we dingen beleefd die anders niet waren gebeurd en hebben we de mooiste ontmoetingen gehad!

Wij voelen ons erg verbonden met het volk van God. En zeggen daarom met het volk Israël: Sjaloom!

Jurjen en Riemke de Boer
Jelkje van Lune

Share Button

Comments are closed.

Please enter Google Username or ID to start!
Example: clip360net or 116819034451508671546
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow