Meditatie |Vakantie. Ik ga keihard uitrusten.|

Meditatie |Vakantie. Ik ga keihard uitrusten.|

Vakantie

“Ga ik op weg of rust ik uit, U merkt het op, met al mijn wegen bent U vertrouwd. Psalm 139: 3

Inleiding

Deze Tsjerkepraat is een zomereditie. Het veronderstelt dat we allemaal even tot rust komen.

Dat geldt in ieder geval voor veel activiteiten binnen de gemeente. En velen van ons gaan op vakantie of zijn al geweest. Even er helemaal uit en loskomen van de dagelijkse sleur. Meestal vraagt een vakantie om enige voorbereiding: waar gaan we naar toe en hoe? En wat gaan we doen? En wat nemen we mee? Zeker als je met meerdere mensen gaat is het goed om dat vooraf goed te bespreken. Het is ook goed om jezelf wat doelen te stellen waarom je met vakantie wilt?  Meestal worden de volgende redenen genoemd:

  1. Tot rust komen.
  2. Loskomen van je dagelijkse sleur en even alle vrijheid.
  3. Genieten van de natuur en de buitenlucht.
  4. Het intensiveren van contacten met je partner of je kinderen of juist je ouders. Meer tijd voor goede gesprekken.
  5. Het beleven van avonturen en ontdekken van een nieuwe omgeving.

In dat lijstje zou je nog kunnen toevoegen het intensiveren van je relatie met God. Of laat je die juist thuis als je op vakantie gaat? Vaak zorgt de dagelijkse drukte ervoor dat je niet aan God toekomt en dan is juist de vakantie een gelegenheid om ook eens wat tijd vrij te maken voor God. Pas ook op voor niet al te gespannen verwachtingen, de meeste echtscheidingen zijn altijd na de vakantieperiode en dat kan ook gebeuren met je geloofs- of gebedsleven. Hoge verwachtingen kunnen ook leiden grote teleurstellingen.

Psalm 139
In deze psalm is het werkwoord “kennen” heel belangrijk. God kent je altijd en overal waar je ook bent. Als je nu op vakantie bent of dat je thuisblijft. De psalmdichter (koning David) maakt juist duidelijk dat God erbij is in die gewone dingen van je leven, als je zit of als je staat, als je in gedachten verzonken bent of juist dat je uitrust. God merkt je altijd op. Nu kan dat ook iets benauwends hebben, dat alziend oog van God. Maar zo ervaart David het niet. David ziet het meer als de moeder in de speeltuin die haar kind in de gaten houdt. Gods aanwezigheid zorgt voor bescherming en dat je niet bang hoeft te zijn voor God. Dus ook op vakantie wil Hij erbij zijn!

Vakantietips
Zo dacht ik even na over de vraag, hoe kunnen we ons geloof activeren tijdens de vakantie? Ik kwam tot de volgende inzichten:

  1. In de eerste plaatst is het goed om ervoor te bidden. Dat je een goede vakantie mag hebben en dat je de gestelde doelen mag behalen. En dat is natuurlijk ook belangrijk dat je weer veilig en heel mag thuiskomen. En dat geldt ook voor hen die thuisblijven, dat je ook voor kinderen en kleinkinderen bidt die op vakantie gaan.
  2. Dat je een Bijbel meeneemt op vakantie en om wat meer structuur aan te brengen in het Bijbellezen, dat je een vakantiebijbelgids aanschaft. Er zijn er speciale gidsen geschreven voor het gezin of voor kinderen. Juist als het er thuis niet van komt, kun je juist nu wel momenten vinden om samen te lezen. Ander idee: zet een Bijbelapp op je telefoon!
  3. Probeer op zondag een moment te vinden om samen naar de kerk te gaan. Heel leerzaam en uitdagend is om eens naar een kerk te gaan waar je nog nooit bent geweest en om zo een hele andere traditie te leren kennen. Meestal is dat een hele indrukwekkende ervaring. Op sommige campings organiseren ze ook diensten voor zomergasten. Ook dat kan vaak heel bijzonder zijn. Verder kan dat ook een mooie gelegenheid zijn om eens met andere christenen te spreken over je geloof.
  4. God kun je ook vinden door te zoeken naar rustmomenten of je te verwonderen over Zijn prachtige schepping. Probeer die momenten en plaatsen dan ook te zoeken.

Mogelijk moet je ook wat dieper graven en de vraag voor jezelf stellen: Waar beleef ik nog vreugde aan mijn geloof in God? En als dat niet meer het geval is, waar ligt dat dan aan?  Welke tijd en energie wil ik nog besteden aan mijn geloof? Juist de vakantie biedt de tijd en gelegenheid om hier eens over na te denken, zodat als je weer thuiskomt met frisse moed verder kunt, ook als het om je geloofsleven gaat. In ieder geval voor iedereen die nog op vakantie gaat een goede en gezegende vakantie toegewenst.

Deze meditatie is gepubliceerd in de Tsjerkepraat van 20 juli 2023

Pieter Knijff

Share Button

Comments are closed.

Please enter Google Username or ID to start!
Example: clip360net or 116819034451508671546
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow