Olie: teken van liefde

Olie: teken van liefde

Iemand uit onze gemeente deelde op onze Facebookpagina het onderstaande bericht. Dit delen we graag. Niet alleen omdat het morgen Valentijnsdag is. Maar het past ook goed bij het thema van de Wijkavonden: Psalm 23.


De Heer is mijn Herder, het ontbreekt aan mij niets. Hij laat mij rusten in groene weiden en voert mij naar vredig water, Hij geeft mij nieuwe kracht en leidt mij langs veilige paden tot eer van Zijn Naam.
Psalm 23:1-3 (NBV)

Een stapje dichterbij
Valentijnsdag komt er weer aan. De winkels kleuren roze en de versieringen in de etalages staan in het teken van de liefde. Roze hartjes, rode rozen, chocolaatjes en bloemen. En eindeloos veel reclame voor parfum en andere verwennerijen, zoals bodylotion.

Lotion en geurige olie. Wat heeft dat met Psalm 23 te maken? In een oud boekje van ex-herder Phillip Keller, las ik dat schapen pas rustig kunnen neerliggen als zij bevrijd zijn van een paar zaken. Allereerst moeten ze zich veilig voelen. De schapen voelen zich veilig, als de herder in de buurt is. Zijn staf zorgt ervoor dat ze weten waar ze naartoe moeten. Zijn stok zorgt ervoor dat ze weten dat hij wilde roofdieren op afstand houdt. Ook kunnen ze pas gaan rusten, als ze geen honger hebben. De herder moet er daarom voor zorgen, dat er groene weiden zijn. In een dor en droog land als Israël is dat geen eenvoudige opgave! De herder steekt er veel tijd en energie in om ervoor te zorgen dat de schapen kunnen eten, bijvoorbeeld door irrigatiesystemen aan te leggen.

Maar zelfs met volle magen en vrij van angst voor wilde dieren, zijn er ook nog muggen, parasieten en vlooien die schapen ervan weerhouden om rustig te gaan liggen. Die kleine beestjes kunnen zo irritant zijn, dat schapen zich steeds aan bosjes willen gaan schuren en onrustig zijn. Vandaar de lotion; een goede herder zorgt er namelijk voor dat de schapen ingewreven worden met een speciale lotion. De lotion houdt kleine beestjes op afstand, of zorgt er in ieder geval voor dat de schapen er minder last van hebben.

Door de goede zorgen, de oneindige liefdevolle inzet van de goede herder, kunnen ze tot rust komen. Dat beeld raakt me. De herder, die kosten noch moeiten bespaard, zodat zijn schapen het goed hebben. Die liefdevol elk schaap oppakt en met olie insmeert, omdat hij weet dat ze daardoor minder last hebben van vervelende kleine irriterende beestjes.

Ik herken me wel in die schapen. Ik maak me soms zorgen om mijn financiën. Ik vraag me af of er wel ‘genoeg’ is; genoeg tijd, genoeg aandacht… Ik ben soms bang. Ik erger me aan kleine ongemakken. En al die dingen zorgen ervoor dat ik onrustig ben. Ik vind het moeilijk om in vertrouwen tot rust te komen, terwijl de Herder niets liever wil dan dat ik neerlig. Ontspan. Me veilig voel door en in Zijn aanwezigheid. De Herder, Die telkens laat merken dat Hij er is en liefdevol voor me zorgt. Hij zorgt voor groen gras. Hij zorgt voor veiligheid. Wat zou er gebeuren als ik meer ga kijken naar Hem, in plaats van naar alle ongemakken, irritaties, angsten, andere schapen?

De olie is een van de uitingen van de ultieme liefde van de Herder, die ervoor zorgt dat de schapen die bij Hem horen, niets te kort komen. Ze hebben alles wat ze nodig hebben. Ze willen niets liever dan bij Hem zijn, Zijn eigendom zijn. Want ze weten dat Hij liefdevol en goed voor hen zorgt. ‘Ik ben de goede Herder,’ zegt Jezus. ‘De goede herder geeft zijn leven voor zijn schapen. Ik ken mijn schapen en zij kennen Mij.’ (Johannes 10:14, NBV) De Herder gaf zelfs Zijn leven, uit liefde voor Zijn schapen!

Ook later in Psalm 23 komt de bijzondere symboliek van olie terug. U zalft mijn hoofd met olie… (vers 5). Olie staat vaak symbool voor de Heilige Geest. Denk bijvoorbeeld aan de profeet Samuel, die David zalfde. Er wordt in sommige kerken ook weleens gesproken over ‘de zalving van de Geest’. De Herder wil jou ‘de olie’ geven die vrede en liefde voortbrengt: de Heilige Geest.

Denk deze Valentijnsdag eens aan die liefdevolle toewijding van de Herder. Hij zorgt ervoor dat je rustig kunt liggen, zonder stress en zorgen. Dat is ware liefde!

Gebed
Goede God, dank U voor Uw liefde. Voor Uw toewijding. Uw zorg. Uw nabijheid die troost en die leidt. Dank voor Uw Geest, Die vrede en liefde geeft. Dank dat U een Herder bent Die goed is. Die zelfs Zijn leven gaf voor ons. Dank U wel. In Jezus’ Naam, amen.

Door: Marije Vermaas

Share Button

Comments are closed.

Please enter Google Username or ID to start!
Example: clip360net or 116819034451508671546
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow