Met World Servants bouwen aan Lighthouse in Zuid-Afrika

Met World Servants bouwen aan Lighthouse in Zuid-Afrika

Van 20 juli tot 11 augustus ben ik met World Servants naar Zuid-Afrika geweest. Met een groep van 24 jongeren en begeleiding hebben we meegewerkt aan de bouw van het “Lighthouse” en meegeholpen aan de kinder- en jongerenactiviteiten met Theo en Jinke de Jong in Karatara.

Om deze reis te bekostigen had ik met mijn 2 teamgenootjes van actiegroep “De Westereen” diverse acties gehouden, in en rond Kollumerzwaag. Per persoon moesten we 2.775 euro bij elkaar zien te krijgen. Daarvan moesten we 500 euro zelf betalen. De vaccinaties en benodigdheden (slaapzak, werkkleding etc.) kwamen natuurlijk ook voor eigen rekening. Onze acties waren o.a. een nieuwjaarsduik, najaarsfair, gebakverkoop, verkoop van World Servants brood, flessenactie, statiegeld bij de Coop en de Spar. We zijn ontzettend gesteund door onze achterban en ook door u, inwoners uit Kollumerzwaag e.o.

Op 20 juli was het eindelijk zover, met een tussenstop in Dubai, vlogen we van Schiphol naar Kaapstad. Daar stond Theo ons op te wachten. We hebben de eerste nacht in Kaapstad overnacht en zijn de volgende dag met taxibusjes de 500 km naar Karatara gereden.

We hebben een tentenkamp gebouwd op het terrein van het Lighthouse, en daar hebben we 3 weken gebivakkeerd. Het was winter in Zuid-Afrika. ’s Nachts was het best koud in onze slaapzakjes en dat maakte het opstaan elke ochtend om half 7 niet gemakkelijker. Maar uiteindelijk zaten we toch elke keer zo rond 7 uur aan het ontbijt (soms iets later). Daarna gingen we los met het bouwen van een keerwal, bergingsschuurtjes en het verven van het Lighthouse.

Elke dag ging een groep met de kinderen aan de slag. Een bijbelverhaal, een lied en een dans en dan iets actiefs. Ook zijn we per toerbeurt mee geweest naar de scholen in de omgeving om zo een beeld te krijgen hoe dat gaat daar. Theo en Jinke geven daar lessen aan de kinderen en jongeren met de bijbel als basis. Dat ze van waarde zijn, dat ze Gods kinderen zijn, dat het belangrijk is om je aan de 10 geboden te houden. Belangrijk voor je eigen welzijn, maar ook voor dat van anderen. ‘s Zondags gingen we naar de kerk in Knysna en in Bergvallei. Dat was ook een heel bijzondere ervaring.

Het maakte veel indruk om daar te zijn, te zien hoe de mensen wonen en leven. Te merken dat de kinderen zo’n behoefte hebben aan liefde, een knuffel, en aandacht. Op een frisse ochtend hadden we wat gemopperd dat het koud was. Tot we eten gingen uitdelen in Bergvallei. Daar kwam een jochie zonder jas en op blote voeten een schaaltje eten halen.. en wij voelden ons schuldig met onze jassen en schoenen aan…

Het was niet alleen voor de kinderen daar leerzaam dat wij er waren, maar zeker ook voor ons. Wat leven wij in luxe, en nog klagen we soms. Ook op het gebied van geloven was dit een prachtige ervaring. Ik voelde me die weken zo dicht bij God, dat ik het moeilijk vond om thuis weer over te gaan in het “normale” leven. Ik leefde daar in een bubbel, een bubbel waarin ik me veilig voelde. De groep accepteerde me zoals ik was, we waren allemaal met hetzelfde doel en samen met het geloof bezig. Dat was gewoon heel fijn. Theo heeft ons ook meegenomen om de natuur van Zuid-Afrika te ervaren. We hebben een prachtige wandeling aan de kust gemaakt en zijn op safari geweest. Als je dan olifanten in het echt ziet, kun je dat bijna niet geloven.

Theo en Jinke hebben toestemming gekregen om de grond waarop het Lighthouse staat, te kopen. Dat betekent dat ze een definitiever Lighthouse kunnen bouwen. Daarom is er ook het komende jaar weer een reis met World Servants gepland naar Karatara. Je kunt je opgeven via de website van World Servants. Ik zou het de jongeren van Kollumerzwaag van harte aanraden om mee te gaan, het is zo’n mooie gelegenheid om te zien hoe Theo en Jinke daar aan het werk zijn, en je werkt ook aan jezelf.
Ik zou zeggen “DOEN”!

Groetjes, van Janneke Speelman

Share Button

Comments are closed.

Please enter Google Username or ID to start!
Example: clip360net or 116819034451508671546
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow