4 november orgelconcert in de Grutte Tsjerke – Organisten in het zonnetje gezet

4 november orgelconcert in de Grutte Tsjerke – Organisten in het zonnetje gezet

Twee jaar geleden werd een grote renovatie van het orgel in de Grutte Tsjerke van Kollumersweach afgesloten. Geen orgel zonder dat er ook op gespeeld moet worden door organisten en toen kwam de vraag van “Hoe lang spyle jim hjir al?” Nu bleek het dat ze dit al decennia lang doen. Op zaterdagavond 4 november worden de organisten van de PKN kerk in Kollumersweach daarom in het zonnetje gezet.

Het bleek dat Hinke Algra al sinds 1976 achter de klavieren zit. Eerst nog achter het oude Dekker orgel uit 1925, een pneumatisch pijporgel en ‘op afstand’ bespeelbaar en sinds 1980 op het huidige orgel van Menze Ruiter met twee klavieren en zelfstandig pedaal dat zoals reeds gemeld enkele jaren geheel gerenoveerd is. Herinrichting van de kerk en verandering van akoestiek maakten een herintonatie en schoonmaak noodzakelijk. Het orgel klinkt nu als nooit te voren en geldt als één van de pareltjes in Noordoost Friesland.

Hinke heeft lange tijd ook in Twijzelerheide gespeeld, ’s Morgens op de Sweach en ’s middags op het fietsje naar de Heide. Bauke Hoekstra kwam als onderwijzer in 1980 vanuit het westen naar de Sweach. Speelde hij in Ridderkerk en omgeving al op het orgel ook in Kollumersweach kon hij meteen aan de slag. Maar ook in de wijde omgeving weet men hem te vinden. Momenteel speelt hij ook in Westergeast en Aldwâld, Kollum en Buitenpost. Zowel juf Hinke als meester Bauke waren werkzaam op de plaatselijke basisschool wat de lijntje tussen kerk en school en het te zingen lied van de week kort maakten.

Derde organist is sinds 1983 Auke de Boer. Eerder was Auke al vanaf 1970 organist in Buitenpost, Twijzel en cantor in de Martinikerk in Groningen. Hij is daarnaast organist van de Grote- of Martinuskerk in Dokkum en de Grote- of Vituskerk in Stiens. Verder is hij lid van landelijke en provinciale werkgroepen voor liturgie en kerkmuziek. Ook organist Simon Schoon is iemand met een lange ervaring. Hij begon op 1 september 1960 in Broek op Langedijk, kwam en in Friesland te wonen en speelde in Damwâld, Wommels, en sinds 2006 ook op de Sweach, de Westereen en Dokkum. Niet alleen de huidige organisten komen in het voetlicht maar ook de organisten van de Alde Tsjerke Libbe Klaver die daar al sinds mensenheugenis (1960) speelde en Ymkje de Vries die sinds 1989 het Bakker & Timmenga orgel in de kerk bespeelde.

Op zaterdagavond is er een kleine terugblik maar vooral ook muziek: samenzang met Bauke Hoekstra en een kleine concert door Auke de Boer die feestelijke muziek laat horen van Bach, variaties van zijn zoon Carl om de fraaie klankkleuren van het orgel te laten horen en delen uit de Suite Gothique van Boëllmann met natuurlijk de bekende Toccata.

De avond begint om 19.30 uur en iedereen is welkom.

Informatie: Auke de Boer 06-40335580

Share Button

Comments are closed.

Please enter Google Username or ID to start!
Example: clip360net or 116819034451508671546
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow