Overdracht orgel op vrijdag 26 november

Overdracht orgel op vrijdag 26 november

Het orgel in de Grutte Tsjerke in Kollumerzwaag is sinds begin januari 2021 buiten gebruik geweest vanwege groot onderhoud. Bij het Mense Ruiter orgel uit 1980 was dit na veertig jaar dienst ook wel nodig. Het instrument wordt naast de kerkdiensten intensief voor lessen gebruikt. Het onderhoud is uitgevoerd door Mense Ruiter Orgelmakers.

Bij de bouw van dit orgel, met een hoofdwerk, rugpositief en een zelfstandig pedaal met onder meer een Trompet en Bazuin, zijn ook goede delen uit het vorige orgel opgenomen. Uniek aan het orgel is ook dat het een derde klavier als koppelklavier heeft.

Tijdens het groot onderhoud zijn klavieren gereviseerd, is het pijpwerk schoongemaakt en is de intonatie, de klank van het orgel, geheel gecorrigeerd. Dit laatste was erg nodig. In de loop van de tijd is er een en ander aan het kerkgebouw veranderd en daardoor is de akoestiek van de kerk sterk veranderd. Zo is het zachtboard plafond ooit vervangen door een houten plafond en heeft de kerk bij de renovatie een tegelvloer gekregen. Ook zijn de banken vervangen door stoelen. Hierdoor klonk het orgel zeer boventoon rijk. Dit is nu bijgewerkt en het orgel klinkt nu als nooit tevoren. Het instrument mag zich in Noardeast-Fryslân tot de topinstrumenten rekenen.

Op vrijdagavond 26 november om 19.30 uur zal de overdracht geschieden in een feestelijke bijeenkomst, waarbij ieder van harte wordt uitgenodigd.
– Organist Bauke Hoekstra geeft een verslag van de ingrepen aan het orgel.
– Orgelbouwer Sander Booij laat het orgel in al zijn aspecten horen.
– Organist Auke de Boer vertelt over het orgellandschap van Noardeast-Fryslân.

Op zaterdag 27 november is er voor de liefhebber gelegenheid om het orgel van dichtbij te bekijken. Voor organisten uit de regio is er gelegenheid om tussen 10.00 en 16.00 uur op het orgel te spelen. Wie dit wil, kan een tijd hiervoor reserveren bij de kerkrentmeesters.

De renovatie van ons orgel is mede mogelijk gemaakt, door een financiële bijdrage van:

Wij zijn hun dankbaar voor hun bijdrage.

Share Button

Comments are closed.

Please enter Google Username or ID to start!
Example: clip360net or 116819034451508671546
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow